Slovník pojmov

Bioodpad

Bioodpad je biologicky rozložiteľný odpad, ktorý pochádza z prírody a môže sa do nej prirodzene vrátiť – kompostovaním alebo inými formami spracovania.

Na rozdiel od zmesového odpadu je bioodpad cennou surovinou, nie problémom. Ak je správne triedený a spracovaný, dokáže sa premeniť na kompost – prírodné hnojivo plné živín, alebo na bioplyn – obnoviteľný zdroj energie.

Čo patrí do bioodpadu?

Medzi bežný kuchynský a záhradný bioodpad patria najmä:

  • zvyšky ovocia a zeleniny (vrátane šupiek),
  • kávová usadenina a čajové vrecúška (bez plastových častí),
  • škrupiny z vajec,
  • vädnúce kvety, lístie, tráva, konáre,
  • zvyšky rastlinného pôvodu bez olejov a tukov,
  • papierové servítky – ale len čisté alebo mierne znečistené (bez mastnoty, chemikálií a syntetických látok).

Čo nepatrí do bioodpadu?

  • mäso, kosti,
  • mliečne výrobky,
  • varené jedlá,
  • oleje,
  • popol,
  • exkrementy zvierat.

Prečo je bioodpad dôležité triediť?

1. Menej odpadu na skládke

Bioodpad tvorí až 40–50 % komunálneho odpadu. Jeho oddelením výrazne znížime množstvo smetí, ktoré končia na skládkach – kde by inak hnili a uvoľňovali metán, silný skleníkový plyn.

2. Získavame hodnotné suroviny

Z bioodpadu vzniká:

  • kompost – výživa pre pôdu, záhrady a poľnohospodárstvo,
  • bioplyn – ekologický zdroj energie, ktorý nahrádza fosílne palivá.

4. Finančná úspora pre obce aj domácnosti

Triedením bioodpadu sa znižujú náklady na vývoz zmesového odpadu a poplatky za skládkovanie. Navyše, viaceré mestá ponúkajú koše na kompostovanie zadarmo.

 

Magazín

Prečítajte si najnovšie články z nášho magazínu. Buďte informovaný a nechajte sa inšpirovať.